Scump la prima vedere, un sejur pregătit cu minuţiozitate e mai ieftin decât îşi pot închipui mulţi. EVZ îţi prezintă capitala Marii Britanii,
una dintre cele mai frumoase destinaţii turistice.
Capitală a Angliei şi a Regatului Unit, Londra este unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii. Însă şi unul dintre cele mai scumpe. Milioane de turişti din întreaga lume vin anual aici pentru a-i vedea minunile şi pentru a se convinge singuri de măreţia unui oraş care încă mai dă
ora exactă în lume.
Lipsa vizei de intrare în Anglia şi zborurile low cost au făcut din Londra o destinaţie mai mult decât accesibilă pentru turistul român. Unii aleg să viziteze Londra cumpărându-şi pachete puse la dispoziţie de agenţiile de turism. Alţii preferă să-şi petreacă sejurul pe cont propriu.
Achiziţionat din timp (3-4 luni), un bilet de avion dus-întors Bucureşti Băneasa – Londra Luton poate costa în jur de 60-70 de euro. Cu tot cu taxe. Spre Londra se poate zbura şi de la Cluj şi Sibiu.
Internetul te ajută, de asemenea, să găseşti mult mai lesne decât odinioară o cazare decentă, aflată în apropierea unei staţii de metrou, principalul mijloc de transport din capitala Angliei şi a Regatului Unit.
Toate calculele, în pounds
După achiziţionarea biletului de avion, vei fi nevoit să-ţi faci toate calculele în pounds, mai pe româneşte, lire sterline. Acestea se pot achiziţiona de la bănci, paritatea fiind de aproximativ 5 lei pentru 1 pound. Atenţie la bancnotele vechi de 10 şi 20 de lire, care circulă încă, dar care în Anglia au fost scoase din circulaţie.
Pentru cazare se poate opta fie pentru o cameră de hotel, fie pentru un apartament, pe care îl poţi închiria pe internet. O zonă cu hoteluri ieftine, cu preţuri cuprinse între 50-90 de lire pe noapte, este Paddington. Cartierul, situat în nord-vestul Zonei 1, centrală, are acces direct cu centrul Londrei prin intermediul autobuzului cu numărul 15.
Paddington are staţie de metrou şi e un important centru feroviar. Clădiri lungi cât o stradă, cu doar două sau trei etaje, găzduiesc la fiecare scară câte un hotel. Mai bine spus, un minihotel. Cele mai multe au micul dejun inclus în preţ, amănunt deloc de neglijat având în vedere preţurile piperate din Londra.
La pas, pe lângă Buckingham Palace
Principalele destinaţii turistice din Londra sunt, bineînţeles, simbolurile oraşului: Palatul Westminster şi al său celebru Big Ben, London Eye – roata care a născut atâtea controverse, Westminster Abbey, unde odihnesc mai mulţi suverani, Buckingham Palace, reşedinţa Reginei Elisabeta a II-a, Trafalgar Square, Tower Bridge.
Turiştii se zgâiesc la taxiurile şi autobuzele pe care le ştiu doar din ilustrate, la cabinele telefonice ajunse, din cauza anunţurilor de mică publicitate, agenţii matrimoniale.
Dacă principalele muzee (Muzeul de Istorie Naturală, British Museum, Victoria and Albert Museum), puncte turistice de maxim interes, pot fi vizitate gratuit, turistul trebuie să bage adânc mâna în buzunar atunci când vrea să admire oraşul de la înălţimea London Eye, să viziteze Westminster Abbey sau să se pozeze cu figurile de ceară de la ” Madame Tussauds”.
La Westminster Abbey intrarea unui adult costă 15 lire. Englezii oferă, la pachet, o tură cu roata, London Eye, şi o vizită la “Madame Tussauds” pentru 34,70 de lire, de căciulă. În ciuda preţurilor piperate, la “Madame Tussauds”, de exemplu, poţi aştepta la coadă şi câteva ore.
Sunt însă atât de multe de văzut în Londra, încât poţi da “Madame Tussauds” pe Covent Garden, un alt punct de atracţie important pe harta Londrei. O mulţime de magazine şi de cafenele fac din Covent Garden un loc extraordinar, unde artişti ambulanţi ţin spectacole în plină stradă. La finalul reprezentaţiei dă bani cine vrea!
Bacşişul, obligatoriu
Puburile, unele vechi de sute de ani, cârciumile sunt la tot pasul în centrul Londrei. Densitatea maximă e la Est de Piccadilly Circus, unde se află de acum celebrul China Town. Chinezii stabiliţi cu miile în Londra au în administrare mai multe clădiri, aflate în perimetrul Whitcomb street – Lisle street – Newport place – Gerrard street.
Mulţi turişti s-au obişnuit să ia masa în China Town, unde un meniu all-inclusive costă între 5,5 şi 9,5l lire. Atenţie însă la băuturile care se plătesc separat. O sticlă de apă plată poate costa şi 3,5 lire. Pe toate notele de plată apare bacşişul de 10 la sută, astfel încât ai scăpat şi de acest stres!
În centrul Londrei găseşti la fel de uşor restaurante italieneşti, arăbeşti ori cu specific indian. O pizza te poate duce la 10 lire, iar o shaorma – 5 lire.
Londra e unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume. Supuşii coroanei britanice, de pe toate continentele, îi concurează pe englezii pursânge. Arabi, pachistanezi, indieni, africani colorează peisajul unui oraş extrem de tolerant.
Big Brother, în centru
După atentatele de pe 5 iulie 2005, Londra, mai ales centrul său, a fost împânzit de camere de luat vederi. La toate colţurile de stradă, în ganguri, în intersecţii, camerele de luat vederi îţi dau impresia că eşti urmărit continuu. În acelaşi timp, ai şi un puternic sentiment de siguranţă.
În ciuda aglomeraţiei, Londra nu e un oraş stresant. Discuţiile în contradictoriu, ţipetele, scandalurile sau încăierările în plină zi lipsesc. Oamenii zâmbesc şi încearcă să fie amabili, inclusiv poliţiştii.
Dacă vrei să evadezi pentru o zi din Londra, cel mai indicat obiectiv îl constituie Windsor Castle, cel mai vechi şi cel mai mare castel locuit din lume.
La shopping
Pentru cumpărături, turiştii pot lua cu asalt magazinele de pe Regent street, Shaftesbury Ave sau Oxford street. Preţurile variază de la câteva lire, în magazinele de suveniruri, la câteva mii de lire. Cele piperate pot fi descoperite la Liberty & Co, pe Regent street, un magazin muzeu, vechi de câteva sute de ani şi construit pe structură de lemn, dar şi la Harrods.
Nu trebuie pierdut din vedere biletul de autobuz Luton – Londra şi retur, dacă alegem o companie low cost, şi care costă 18 lire de persoană.
Pentru transportul în Londra, ideal e abonamentul. Pentru o zi, scoţi din buzunar aproximativ 6 lire. Preţul include transportul subteran şi de suprafaţă pentru zonele 1 şi 2, suficiente pentru a explora Londra. Pentru 7 zile, un abonament costă 28 de lire.
> Material apărut în ediţiile print şi online ale cotidianului Evenimentul zilei de sâmbătă, 19 iunie 2010
Draga Adi, daca o sa ajung vreodata la un meci al lui… Chelsea, am sa te iau pe tine drept ghid! Va fi mult mai simplu, decat sa dau copy/paste acestui material i-as zice exhaustiv.
Frumos! Pozele mele din Londra se gasesc aici: http://prahova24hours.blogspot.com/2009/09/galerie-foto-londra-in-septembrie.html 🙂
La British Museum am avut surpriza sa dau de niste hoti…romani! Iar in fata Palatului Buckingham am intalnit doua familii de romani de ploiesteni!