Videoton a luat titlul, tati!

Wittmann Géza; Végh Tibor; Koszta János Szabó Józseffoto:www.vidi.hu

Videoton Székesfehérvár a cucerit în week-end al doilea titlu de campioană a Ungariei la fotbal din istorie.

Am vrut să scriu încă de duminică seară despre asta, dar am tot amânat.

Echipa asta, Videoton, era una dintre preferatele mele în anii 80. Îmi alegeam, aşa, din aproape fiecare campionat, câte o echipă favorită. De la vecinii unguri am ales-o pe Videoton, deşi nu avea nimic sau aproape nimic din istoria greilor Ferencváros, Újpest, Honvéd ori MTK.

videoton 1 videoton 3foto: www.vidi.hu

Videoton aducea cu numele unei formaţii de muzică în vogă în acei ani, tot din Ungaria, Neoton! Neoton Família!

Mult mai târziu am citit despre istoria echipei din Székesfehérvár, ale cărei partide le-am comentat la Sport 1 preţ de câţiva ani.

În anii aceia, anii 80, îi urmăream rezultatele în ziarul Sportul, singura sursă de informare în acele vremuri. Şi cât de târziu venea informaţia…

Le povesteam băieţilor din cartier despre József Szabó, Lajos Májer, ori despre portarul Péter Disztl. Cei mai mulţi râdeau! Sunt sigur că ar zâmbi şi acum!

Apoi, brusc, în sezonul 1984-1985, în ultimul meu an de liceu, Videoton s-a luat la trântă cu Europa, ajungând în finala Cupei UEFA, o competiţie, în acei ani, mai tare uneori decât Cupa Campionilor Europeni.

Echipa pregătită de Ferenc Kovács, care încă mai trăieşte, are 81 de ani, a întins pe sârmă, începând cu turul I, următorii adversari: Dukla Praha (1-0 şi 0-0), Paris Saint-Germain (4-2 şi 1-0), Partizan Belgrad (5-0 şi 0-2), Manchester United (0-1 şi 1-0 şi 5-4 la loviturile de departajare!) şi Željezničar Sarajevo (3-1 şi 1-2)!

Pentru cei care nu ştiu ce echipe erau Dukla Praga, Partizan ori Željezničar, le spun doar atât: Dukla reprezenta Cehoslovacia întreagă, iar Partizan şi Željezničar erau ambasadoarele Iugoslaviei mari!

Željezničar eliminase în “sferturi” Craiova încă “Maxima”, după 0-2 în Bănie şi un impresionant 4-0 în Provincia Bosnia.

Chinul ungurilor de la Videoton în infernul de la Sarajevo din manşa secundă a semifinalelor Cupei UEFA poate fi văzut acum pe youtube! Dacă “Željo” ar fi câştigat cu 10 – 0 nu ar fi mirat pe nimeni. A fost însă doar 2-1 pentru iugoslavi, cu un gol marcat de Videoton pe final, reuşita calificării fiind semnată de József Csuhay!

Sport - Labdarúgás - Hazaérkezik a Videoton csapatavideoton 4foto: www.vidi.hu

În finală, care se disputa tur-retur, Videotonul meu a dat piept cu Real Madrid!

0-3 la Székesfehérvár în prima manşă şi cazul era rezolvat! Capăt de linie! La retur, însă, Videoton a bătut cu 1-0 şi a încheiat cel mai bun sezon din istoria sa cu un succes pe “Santiago Bernabéu”! Gol, Lajos Májer!

Citiţi numele celor care evoluau atunci la Real Madrid: Miguel Ángel, Chendo, Manuel Sanchís, Uli Stielike, José Antonio Camacho, Isidoro, Míchel, Ricardo Gallego, Emilio Butragueño, Santillana, Jorge Valdano, Juanito, José Antonio Salguero. Antrenor era Luis Molowny.

Echipă, tati, echipă!

Videoton a luat în week-end titlul în Ungaria, al doilea după cel din 2011, parcă. Staţi să verific… Da, din 2011!

În România, ştirea a apărut ieri, luni, pe Mediafax, care a citat cotidianul francez “L’Equipe”! Da, aţi citit bine, L’Equipe!

Apoi, am citit Hotnews, agenţie care a citat Mediafaxul, despre care a scris că a citat, la rândul ei, cotidianul L’Equipe!

Tati, despre succesul lui Videoton din 22 mai 1985 de la Madrid am aflat pe căi mai … directe la vremea respectivă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *